Recepten
Ik ben een fulltime werkende mama die een huishouden runt (mijn hubby helpt ook soms wel mee hoor) en 2 tot 3 keer per week aan sport doet. Ik heb dus ook geen tijd om uren in de keuken te staan. Daarom vind je hieronder een aantal makkelijke, gezonde en lekkere recepten. Smakelijk!
TIP: maak een weekmenu en haal alle ingrediënten in huis. Zo vermijd je stress en het grijpen naar kant-en-klare maaltijden.
Hou deze pagina in het oog want de recepten zullen regelmatig veranderen.
Geniet ervan!
Aperitief
Auberginecrème
Snij 2 aubergines doormidden, kerf het vruchtvlees in met een mes besprenkel met rijstolie, zeezout en cayennepeper.
Rooster de aubergines gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Schep het vruchtvlees uit de aubergine en voeg nog 4el olijfolie, 2el Griekse yoghurt, 3 el Tahini (=sesampasta toe) en het sap van een 1/4 citroen toe. Mix het geheel glad.
Ook cottage cheese of zure room kan je erbij doen en breng op smaak met kruiden.
Leg een burrata in een schaal met daarbovenop de auberginecréme.
Schep op met een toastje.
Tomatensalsa
Verwijder de pitjes uit 4 smaakvolle tomaten of kerstomaten en snij in kleine stukjes. Pel en snij 1 teentje look en 1 rode ui heel fijn. Meng met basilicum, 2el olijfolie, 2el witte wijnazijn, 1el balsamico, peper en zout.
Lekker op een toastje bij de aperitief
Perfect om op voorhand klaar te maken👌

Lauwe zomerse aspergesalade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 750 g groene asperges
- 400 g snoeptomaten
- 2 rode uit
- 1 of 2 teentjes look
- 200 g voorgegaarde aardappelpartjes of krieltjes
- 4 EL rijstolie
- optioneel: 1 broccoli
Dressing
- 4 EL olijfolie
- 4 EL appelazijn
- 1 EL mosterd
- 1/2 limoen uitgeperst
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven of bbq voor op 200° C. Verwijder 2cm van de onderkant van de asperges. Snij de asperges in stukken.
Snipper de look, snij de ui in ringen en halveer de snoeptomaten.
Optioneel: snij de broccoli in kleine roosjes
Zet de aardappelpartjes of krieltjes in de oven of BBQ en volg de instructies.
Meng alle andere ingrediënten met de rijstolie, peper en zout en leg in een ovenschaal of op een bakpapier en zet in de oven of bbq. Laat 15min grillen.
Optioneel: voeg de rauwe broccoli roosjes ook toe
Haal de groenten en aardappelpartjes uit de oven of BBQ en laat 10 min afkoelen.
Doe er de dressing over.
Je kan dit op voorhand klaarmaken en koud serveren of lichtjes opwarmen.
Voeg de dressing steeds als laatst toe, vlak voor het serveren.

Stoofpotje van aubergine, kikkererwten en bulgur

Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gr feta
- 250 gr bulgur
- optioneel: 200ml kokokosmelk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° graden. Snij de aubergine in stukken. Meng een scheutje olie met komijn, peper en zout. Besprenkel de aubergine met de kruidenolie en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bak de aubergine 25 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de ui en fruit in een grote pan.
Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg dan de tomatenblokjes of passata toe en roer goed door.
Voeg de ajvar en ras el hanout toe en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Laat het mengsel 10 minuten pruttelen.
Voeg dan de geroosterde aubergine toe en de kikkererwten. Laat nog 15 minuten pruttelen.
Kook de bulgur gaar en doe bij het mengsel van de aubergine en kikkererwten.
Werk met de feta en serveer er falafel bij.
Quesadillas met advocadodip

Ingrediënten voor
4 personen:
- 8 volkoren tortillawraps
- 1 courgette
- 2 rode paprika’s
- 1 rode ui
- 100 gr feta
- peper en zout
- paprikapoeder
- olijfolie
- 1 rijpe advocado
- 2 EL limoensap
- 3 EL Griekse of plantaardige yoghurt
- enkele snoeptomaatjes
- gemengde salade
Bereiding:
Maak de advocadodip: prak 1 advocado fijn en meng met 2 EL limoensap, 3 EL Griekse/plantaardige yoghurt en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Halveer de snoeptomaatjes en leg ze er bovenop.
Schaaf de courgette in dunne linten met een kaasschaaf. Snij de paprika’s in repen en de rode ui in halve ringen. Grill de groenten kort aan en kruid met peper en zout.
Verhit een pan en leg een wrap in de pan. Beleg de wrap met wat courgette, paprika en ui en verkruimel een kwart van de feta over de wrap. Leg een andere wrap erop en laat op een zacht vuur warm worden. Laat de quesadilla op een bord glijden en leg hem dan omgekeerd terug in de pan. Verhit de onderkant nog eens kort.
Snij de quesadilla in vieren. Serveer hem meteen met de advocadodip en eventueel wat salade erbij.
Sushitaart
Ingrediënten (voor 6 personen):
- bakring 8cm doorsnede
- 250 gr sushi rijst
- 300 gr zalmfilet
- 3 EL zoete soyasaus
- 1 rijpe mango
- 1 rijpe advocado
- 2/3 norivellen
- 1 EL sesamzaad
- Alfafa
- Optioneel sojasaus om te dippen
Bereiding:
Bereid de sushi rijst volgens de verpakking. Snij de zalm in stukjes en marineer deze in de zoete sojasaus. Voeg ook de sesamzaadjes toe.
Snij de mango en advocado in stukjes. Gebruik de bakring om rondjes uit de norivellen te knippen. Smeer een klein beetje olie aan de binnenkant van de bakring.
Bouw je taartje. Begin altijd eerst met de rijst en vervolgens nori, advocado, rijst, nori, mango, zalm en alfafa.

Gezonde kapsalon
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gr kipfilet in blokjes
- 200 gr zoete aardappel friet
- 150 gr ijsbergsla
- 1/2 komkommer
- 10 kerstomaten
- 3 eetlepels Griekse yoghurt of soya yoghurt
- 2 teentjes look
- peper, zout en chilipoeder
- olijfolie/rijstolie
- handje geraspte kaas
- Optioneel: siracha saus
Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden
Snijd de kip in blokjes, kruid goed met peper, zout en chilipoeder en bak in olijfolie of rijstolie.
Bak de zoete aardappel frietjes 10 min in een koekenpan, voeg 1 lepel olijfolie/rijstolie toe.
Doe de zoete aardappel frietjes in de ovenschaal en voeg de kip erbij.
Strooi de geraspte kaas erop en zet 10 à 15 min in de oven.
Snij de komkommer en tomaatjes.
Meng 3 eetlepels Griekse yoghurt/soya yoghurt met 2 geperste teentjes look goed door elkaar en kruid naar smaak.
Haal de schotel uit de oven en voeg de groenten, knoflooksaus en siracha saus toe.

Chocolade mugcake

Ingrediënten:
- 1 banaan
- 1 ei
- 2 el havermout
- 1 el speltmeel
- 1/2 schep Complete vanille of chocolade
- scheutje amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 1/2 tl bakpoeder
Bereiding:
Prak de banaan en meng alle ingrediënten erbij. Doe het beslag in een kom of tas en zet 2,5 min in de magnetron.
Klaar!
Topping:
stukje chocolade van 70% cacao laten smelten en over de mugcake doen met wat amandelschilfers
Quiche met pompoen
Ingrediënten voor
4 personen:
- 1 bladerdeeg
- 200 gr soyaroom
- 125 gr ricotta
- 4 eieren
- 600 gr pompoen of butternut (vers of diepvries)
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 75 gr geitenkaas
- 100 gr verse spinazie
- Tijm, peper en zout
- 2 eetlepels paneermeel
- Vorm van ca 24 cm
- Optioneel: 1 handje pecannoten
Bereiding:
Verwarm de oven op 180° C.
Prik gaatjes in het deeg met een vork en bestrooi met het paneermeel. Leg het deeg in de vorm.
Snij de pompoen/butternut in blokjes en kook beetgaar in water (ongeveer 5 min of volg de instructies op de verpakking bij diepvriesproduct).
Giet af en laat even uitdampen.
Klop de eieren los en voeg de room, ricotta, tijm, peper en zout toe en meng goed door elkaar.
Voeg de spinazie, blokjes pompoen of butternut, rode ui en geitenkaas toe.
Meng alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel het mengsel over de bodem. Werk eventueel af met geitenkaas en pecannoten.
Bak de quiche 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat een paar minuten afkoelen buiten de oven alvorens aan te snijden.

Bruschetta's met vijgen, een lekker en gezond aperitiefhapje

Ingrediënten:
- Donker brood
- Olijfolie
- Geitenkaas
- Verse vijgen (of gedroogde vijgen of peer)
- Honing
- Walnoten
Bereiding:
Snijd het donker brood in sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met een dun laagje olijfolie.
Grill de broodjes in een grillpan of in een broodrooster.
Besmeer met wat geitenkaas. Snijd de vijgen in partjes en leg ze op de broodjes. Druppel er wat honing over en bestrooi met gehakte walnoten. Werk af met wat zwarte peper.
Vanille-yoghurt met bessen

Ingrediënten voor 1 portie:
- 75 g aardbeien, in stukjes gesneden
- 75 g blauwe bessen
- 75 g frambozen
- 200 ml soyayoghurt of magere yoghurt
- ½ schepje COMPLETE Vanille
- Honing, om te besprenkelen (optioneel)
Bereiding:
Roer het COMPLETE Vanillepoeder goed door de yoghurt (of mixen met een blender). Leg de bessen bovenop de yoghurt en besprenkel eventueel met wat honing. Smaakt ook heerlijk met granola erbij.
Met dit caloriearm maar vezelrijk ontbijt ben je goed verzadigd en zal je niet snel honger hebben. Must try!
Broccolitaart

Ingrediënten voor 4 personen:
- 500g Broccoli in kleine roosjes
- 8 eieren
- 60ml zure room
- 1 teentje look gesnipperd
- 6 lente uitjes in ringen gesneden
- 75 gr cheddarkaas
- 1 vel pizzadeeg
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C.
Kook de broccoliroosjes gaar en gezouten water en giet af.
Meng de eieren, zure room, en knoflook in grote kom en voeg peper en zout toe.
Roer de broccoli, de lente uitjes en de kaas eronder.
Leg het pizzadeeg in een vorm en giet het mengsel erin.
Bak goudbruin in ongeveer 30 minuten.
Laat de broccolitaart 15 min afkoelen op een rooster vooraleer je het snijdt.
Bloemkoolpuree met ei en garnalen

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 bloemkool
- 3 grote aardappelen
- 1 dl Soyamelk of halfvolle melk
- 4 eieren
- 250 gr grijze garnalen
- 6 snoeptomaatjes, in partjes gesneden
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding:
Kook de aardappelen samen met de bloemkool gaar.
Giet af, kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de melk toe.
Mix fijn in een blender of pureer met een staaf.
Kook de eitjes gedurende 4 minuten en pel voorzichtig.
Leg het eitje bovenop de bloemkoolpuree, doe er de garnaaltjes en partjes snoeptomaatjes bovenop.
Gezonde croque

Ingrediënten voor 2 porties:
- 1 kipfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- zout, peper
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ zachte avocado
- 2 eetlepels yoghurt (soya of magere)
- sap van 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- 4 sneetjes volkorenbrood of koolhydraatarm brood
- 1 tomaat
- 2 handjes rucola
- 2 plakken mozzarella
Bereiding:
Giet de olijfolie over de kipfilet, bestrooi met zout, peper en paprika en wrijf de kruiden goed open. Leg de kipfilet in een goed verwarmde grillpan en bak dit ongeveer 8 minuten aan elke kant tot het vlees van binnen gebraden en van buiten bruin is.
Snij de kipfilet in repen.
Meng de avocado met de yoghurt, citroensap, knoflook en een snufje zout.
Snij de tomaat in plakken.
Beleg een sneetje brood met de avocado-pasta, de helft van de reepjes kip, de helft van de rucola, de helft van de plakken tomaat en een plak mozzarella. Bedek dit met een tweede sneetje brood. Herhaal dit voor de andere croque. Rooster de croque knapperig in een toestel of in een hete grillpan.